Hvorfor får du oppustet mave, og hvordan kan du undgå det?

Meget luft i maven kan føre til oppustet mave. For langt de fleste er det en pinlig og følsom situation, men det kan også være distraherende og endda smertefuldt. Oppustethed og luft i maven kan komme til udtryk på flere forskellige måder. Bøvser, prutter, hævelser, ømhed og, ja, følelsen af at være pustet (for meget) op.

Det er aktuelt at lokalisere den ophobede luft. Er det eksempelvis i de øvre dele i luft- og spiserøret, og øverste del af maven, slippes det typisk ud via bøvser (det er derfor godt og vigtigt at bøvse, når man skal). Hvis det foregår længere nede- og inde i systemet, slippes luften løs som prutter (og ja, du skal også bare prutte løs – det er sundt!).

Oppustethed opstår, når man føler, at der er for meget luft i kroppen, som ikke er blevet frigivet. Det er normalt at opleve, at luft i kroppen skal udledes, lige efter man har spist. Det sker faktisk mellem 10-20 gange om dagen, at luft frigives.

Hvis du oplever smertefuld oppustethed, kan du mindske følelsen ved at følge disse 7 råd:

Oppustet mave

Undgå mad som forårsager luft i maven

Spis mindre af den slags fødevarer, som er berygtede for at skabe ekstra luft i maven. Det er fødevarer som frugt (æbler og pærer), bestemt grøntsager som broccoli, kål og løg, fuldkornsfibre og mejeriprodukter som mælk, ost og is. Alle disse fødevarer indeholder fibre, sukkerstoffer og stivelse som ikke fordøjes særligt let og kan i højere grad forårsage indre luft.

Fødevarer som indeholder sorbitol (et naturligt forekommende sukker, som findes i frugt), er på listen over nogle af de fødevarer, som er skyld er allermest oppustethed. Det er naturligvis stadig sundt at indtage, og du behøver ikke fuldstændigt at fjerne disse fødevarer fra din kost, måske blot forsøge at skære ned på mængden.

Generelt kan de fleste fødevarer og kombinationen af fødevarer skabe luft i maven. Nogle mennesker får mere luft i maven at spise frugt end andre mennesker. Andre mennesker får mere luft i maven at spise frugt med et højt proteinindhold. Eller hvis de spiser stivelse og proteiner sammen. I virkeligheden er det meget personligt I hvor høj grad men for luft i maven, og det er op til den enkelte at finde ud af, hvad der er gældende.

Du kan føre en dagbog over dine måltider. Hvis du oplever at være oppustet kan du gå tilbage og finde frem til synderen.

Drik væske før et måltid

Hvis du drikker væske I forbindelse med dine måltider, mister du mavesyrer og kan ikke fordøje maden særlig effektivt. Derfor er det en god idé at drikke væske en halv time før du skal spise. Dette hjælper din mave til at fordøje langt mere effektivt.

Oppustet mave

Spis og drik langsomt

Når du spiser og drikker hurtigt, sluger du samtidig en masse luft. Dette kan skabe luft i maven og følelsen af oppustethed. Den simple løsning? Spis og drik langsomt.

Tag håndkøbsmedicin som hjælper på fordøjelsen

Fordøjelsesenzymer er tilgængelige som håndskøbsmedicin eller tilskudsprodukter. Det kan købes hos dit lokale apotek eller hos din nærmeste helsekostbutik. Du kan i første omgang købe nok til et par uger. Hvis du tager tilskuddet efter anførelsen, vil du nemlig vide, om det hjælper og gør en forskel inden for blot få uger.

Prøv aktivt kul

Aktivt kul kan hjælpe med at reducere og fjerne overskydende luft i din krop. Modsat den slags kul, du finder i din grill om sommeren, bliver aktivt kul bearbejdet, så det er sikkert for mennesker at indtage.

Du kan tage aktivt kul i flydende form eller i pilleform. Aktivt kul sætter sig til væsker i din krop. Det kan få dig til at opleve en bedre mavefornemmelse, og det kan, så at sige, gøre din afføring mere fast – og derved trække overskydende luft med ud.

Undgå ting, som får dig til at sluge mere luft

Ting som rygning, tygge tyggegummi og drikke ved hjælp af et sugerør, vil automatisk og naturligt få dig til at indtage mere luft i dit system. Din mave kan hurtigt blive fyldt op med luft og skabe en permanent tilstand af oppustethed. I samme omgang kan du jo også stoppe med at ryge!

Oppustet mave

Undgå kunstige sødestoffer

Mange sukkerfri varer indeholder kunstige sødestoffer som alternativ til sukker. Du har måske lagt mærke til, at Pepsi Max virker langt mere brusende. Det er derfor. De kunstige sødestoffer skaber langt mere luft – især i din krop, når det er blevet indtaget. Det er derfor, du kan opleve at bøvse en del, når du drikker sodavand. Hvis du får ondt i maven og har en følelse af at være oppustet, så ved du nu hvorfor.

Author: admin