Øl og madretter – Alt du skal vide

Øl passer faktisk rigtig godt sammen med al slags mad. Grunden til det, er fordi, at der findes utrolig mange forskellige øl-varianter, og smage, så man netop kan finde lige netop den øl, som passer til den madret, man skal have. Dog er der øl, der passer bedre til nogen madretter, end andre. Men generelt, så kan man opdele det efter maden, og tilpasse øllen dertil. Når man skal finde ud af hvilke øl der passet til hvilke madretter, så spiller det ud fra forskellige faktorer, ud fra madretten, og ud fra øllen.

Krydret mad

Kan du godt lide krydret eller stærkt mad, så skal din øl tilpasses til det. Her gælder det også mad, som er meget fede, her skal man have fat i en øl, som er kraftig, da øllen dermed kan gå ind, og neutraliseret krydderierne og fedmen. En øl, der har en eftersmag, som er lettere frugtagtig, går godt i spænd. En øl med en let bitterhed i eftersmagen, vil gå rigtig godt i spænd med stærke madretter fra Indien, Thailand, eller Kinesisk.

Fisk og skaldyr

Hvis du skal spise madretter med fisk, såsom sushi, kammuslinger, eller almindelige rejer, så passer en god hvedeøl ind, da den her en dejlig syrlighed i sin smag. Hvis man ikke er til hvedeøl, så kan en pilsner i det fleste tilfælde, også passe ind til lette fiskeretter. Står menuen røde fisk, er Pale Ale god til. Men går du hen og griller en laks, så bør du drikke en brown Ale til.

Kød og simremad

Der siges, at, jo mørkere madretten er, jo mærker, skal øllen være. En Ale eller en porter, er meget mørke, og derfor går den ofte i god spænd, med madretter, hvor der er brunt kød, brunt sovs. Generelt, så passer stort set alle øl-typer ind til kød, og oftest, så passer en almindelig pilsner, eller en hvedeøl, en porter, eller anden type øl godt ind. Spiser du madretter, som indeholder lyst kød, som kylling, pulled pork, eller anden kød, som er lyst, så passer lyse øl også bedst ind. Her er det lyse øl, som pilsner, hvedeøl eller let-øl. Er rettet mørk, so nævnt tidligere, så skal øllen også være mørk.

Ost

Står menuen på diverse oste, så afhænger de enkelte typer oste, af hvilken type øl der er god. For eksempel er en mørk ale eller en porter rigtig god til gorgonzola, roquefort, og blåskimmeloste. Grunden til, at netop de to typer øl er egnet, er, fordi at de er fyldige i deres smag og konsistens, hvilket ostene også er. Er du mere til oste som cheddar eller emmentaler, så er en IPA god. Og hvis du er til de lidt mere traditionelle skæreoste, så kan en almindelig pilsner være toppen af toppen.

Dessert

Er du tosset med søde desserter, så passer en øl, også rigtig godt til. Søde desserter, som indeholder chokolade, går godt i spænd med en porter eller lignende. Står desserten på en kage, såsom en gulerodskage, kan det anbefales, at drikke en IPA til. Du kan blive klogere på øl lige her.

Author: admin